Recipes

More

×

Shahi Mutanjan Recipe

Shahi Mutanjan Recipe

  • PREP TIME
    20
  • COOK TIME
    30
  • SERVING
    5

Celebrate Eid ul Fitr with the rich and flavorful Shahi Mutanjan – a royal sweet treat loaded with nuts and aromatic flavors! This Shahi Mutanjan is the perfect dessert to make your Eid ul Fitr feast extra special. Try it now and impress your loved ones!

 Ingredients

Ingredients for Boiled Rice
Ingredients for Roasted Nuts
Ingredients for Colored Rice

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SuperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a pot heat water and add cloves, green cardamom, dried red dates, and soaked rice.

2 .
Boil until 80% done. Now strain and set aside.

3 .
In a pan heat butter and add almonds, raisins, cashew nuts, pistachios and roast for 2-3 mins. Set aside.

4 .
In 3 separate bowls add 1/2 cup rice and add one food color in each bowl.

5 .
Mix them well and set aside.

6 .
In a pot heat ghee and add green cardamom. Cook for 30 seconds.

7 .
Add sugar and mix it well. Add milk and cook until sugar dissolves.Add boiled rice and mix it well.

8 .
Add colored rice, roasted nuts, murabba ashrafi, khoya and cover and steam over low flame for 8-10 mins.

9 .
Now dish it out and garnish it with khoya, gulab jamun, cham cham. Your Mutanjan is ready.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
ابلے ہوئے چاول بنانے کے لئے ایک برتن میں پانی گرم کرکے اس میں میں لونگ، ہری الائچی، سوکھی سرخ کھجور اور بھیگے ہوئے چاول ڈالیں۔

2 .
اب ان کو اسی فیصد پکنے تک ابالیں اورچھان کر ایک طرف رکھ دیں۔

3 .
نٹس روسٹ کرنے کے لئے ایک پین میں مکھن کو گرم کرکے اس میں بادام، کشمش، کاجو اورپستے ڈال کردو سے تین منٹ تک بھونیں۔

4 .
رنگین چاول بنانے کے لئے تین الگ الگ بالز میں آدھا آدھا کپ چاول ڈال کرہر باول میں فوڈ کلر ڈالیں۔

5 .
اب انہیں اچھی طرح مکس کر لیں۔

6 .
بنانے کے لئے ایک برتن میں گھی گرم کرکے اس میں ہری الائچی ڈال کرتیس سیکنڈ تک پکائیں۔

7 .
اب اس میں چینی ڈال کر اچھی طرح مکس کریں پھر اس میں دودھ ڈال کر چینی میلٹ ہونے تک پکائیں پھر اس میں ابلے ہوئے چاول ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔

8 .
پھر اس میں رنگین چاول، روسٹ کئے ہوئے نٹس، مربہ اشرفی اورکھویاڈال کراسے ڈھک کر ہلکی آنچ آٹھ سے دس منٹ تک بھاپ دیں۔

9 .
شاہی متنجن تیار ہے۔ اسے کھویا، گلاب جامن اورچم چم سے گارنش کریں۔

Recipe Tips